Voorstelling
Voorstelling
Carmen
Theater
lichtruim
Datum
zaterdag 02 september
Foyer open
19:00
Aanvang
19:30
Eind
22:15
Prijs
€ 20

Opera: Carmen
Ticketshop

Op 21 augustus a.s. begint, achter de dan nog gesloten deuren van Theater Het Lichtruim, de jaarlijkse zomercursus van de International Belcanto Academy (IBA). Behalve aan een intensief trainingsprogramma werken de elf deelnemende zangers aan hun rol in de opera Carmen, waarmee de cursus op 2 september wordt afgesloten.

IBA directeur en vocal coach Raymond Modesti:  ‘Voor de productie van de slotuitvoering werken wij samen met Opera Noord-Holland-Noord. De regisseur van dit gezelschap, Nelly Vogler, is als docente scènische training aan de cursus verbonden. Zij besteedt bijzonder veel aandacht aan de ontwikkeling van een professionele, moderne acteerwijze en ik ben er zeker van dat het publiek opnieuw kan rekenen op een spetterende en eigentijdse interpretatie van een nog altijd actueel verhaal.’
Vogler: ‘Voor mij is deze opera meer dan een liefdesdrama in een folkloristische omgeving. Carmens lot is hetzelfde als dat van veel hedendaagse vrouwen, die hun verlangen naar vrijheid en het recht op zelfbeschikking soms zelfs met de dood moeten bekopen. Hetgeen niks afdoet aan de manier waarop de vrijgevochten zigeunerin tot het einde toe van het leven blijft genieten. Prachtig, zoals Georges Bizet in zijn muziek die mengeling van het bruisende hier en nu met het dreigende noodlot wist te vermengen.’
Haar regieën vallen op door de afwezigheid van ook maar het geringste spoor van ouderwets operapathos.  ‘Ik werk heel graag met zingende acteurs en actrices. Bovendien heb ik het geluk te mogen samenwerken met een zangdocent, die zijn pupillen niet opleidt tot ‘geluidsmachines’,  maar tot artiesten die begrijpen wat ze zingen.’ Hetgeen resulteert in voorstellingen waarin – vaak tot hun eigen verrassing – ook jonge mensen zich moeiteloos met de personages kunnen identificeren.

De muzikale leiding is in handen van de in Bilthoven wonende dirigent Peter Schlamilch. De orkestpartituur is door hem bewerkt voor piano en strijkkwartet.
De hoofdrollen worden vertolkt door de IJslandse mezzosopraan Margrét Brynjars en de Australische tenor Roberto Abate (Don José).

Meer informatie: admin@noordhollandoperanoord.nl

  • De eerstvolgende voorstelling

    Film: Jackie