fbpx

Maatjesproject ArtExpress biedt uitkomst voor zowel jongeren van 13 tot 19 jaar als HBO-studenten, die wegens de coronamaatregelingen vastlopen. Samen zijn, even je gedachten verzetten, plezier en creativiteit staan in dit project centraal. Tot het einde van het schooljaar gaan de jongeren met hun maatje – een HBO-student – minimaal 1 dagdeel in de week iets ondernemen wat de jongere leuk vindt. ArtExpress is een initiatief van de afdeling Cultuur en Samenleving van KunstenHuis in samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin en de Hogeschool Utrecht.

Het effect van de lockdown op jongeren

We moeten als samenleving al een jaar lang een weg zien te vinden in de huidige coronamaatregelingen. Langzaam aan worden de effecten van maatregelingen steeds duidelijker. Eén doelgroep die momenteel hard geraakt wordt, is die van onze jongeren. Jongeren worden momenteel enorm beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden, doordat zij thuis zitten. Ze kunnen zich niet spiegelen aan vrienden of de wereld verkennen. Het resultaat is eenzaamheid, depressiviteit, lusteloosheid.

Werk aan de winkel

Scholen doen hun best kinderen volwaardig onderwijs te geven en ouders proberen alle ballen in de lucht te houden. Helaas kampen ondanks dat veel jongeren met te weinig uitdaging, begeleiding, groeiende achterstanden en eenzaamheid. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot onveilige situaties.

Zo ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wekelijks gezinnen worstelen in de huidige periode. Maar ook de Hogeschool Utrecht (HU) maakt zich zorgen om het welzijn van studenten. Zij zien studenten worstelen met de huidige situatie; het afstandsonderwijs en stages die niet door kunnen gaan zorgen voor somberheid, demotivatie en eenzaamheid.

Met deze duidelijke signalen hebben de afdeling Cultuur & Samenleving van het KunstenHuis, de HU en het CJG daarom samen met de studenten van Ecologische Pedagogiek de handen ineen geslagen voor een nieuw project voor jongeren in Zeist, genaamd ArtExpress.

ArtExpress biedt perspectief voor zowel jongere als maatje

In dit project wordt een jongere gekoppeld aan een maatje die bij hem of haar past en affiniteit heeft met kunst. Met ArtExpress leveren de studenten een bijdrage waar het echt nodig is en is er een plek waar jongeren weer op een positieve manier in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten. Samen geven ze invulling aan de dagdelen waarbij de jongere leidend is en de student probeert aan te sluiten en waar nodig te ondersteunen. Samen kunnen ze lekker in een ontspannen sfeer creatief bezig zijn. Het maatje is ook een luisterend oor, iemand waar de jongere mee kan praten over waar hij of zij tegenaan loopt. Het project helpt daarnaast de periode thuis (tot aan de zomervakantie) op een positieve manier te overbruggen.

Meedoen?

Er is inmiddels een groep enthousiaste studenten en jongeren van start gegaan. En er is nog zeker ruimte voor meer maatjes en jongeren. Het is mooi om te zien dat ArtExpress perspectief biedt aan zowel maatje als jongere. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als deelnemer of maatje bij Vera Kabat: vkabat@kunstenhuis.nl.

Meer informatie over ArtExpress