De geplande voorstelling ‘De Sneeuwstorm’ van Oleg Lysenko en Hans Boland gaat vanwege de huidige situatie in Oekraïne niet door. De Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko heeft aangegeven van de voorstelling ’s avonds een benefietvoorstelling te willen maken waarvan alle meeropbrengsten op Giro 555 gestort zullen worden. De nu geplande voorstelling ‘De Sneeuwstorm’ komt dan te vervallen.

Tijdens deze benefietvoorstelling zal Oleg Lysenko “Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel” van Victor Vlasov ten gehore brengen. Daarnaast zullen er nog andere muzikanten hun opwachting maken, wie dat zijn is nog een verrassing. Het belooft een gloedvolle avond te worden waarbij iedereen van harte welkom is.

Wij hopen u zaterdag 12 maart om 20:00 uur te mogen ontvangen in Theater Het Lichtruim.

Victor Vlasov “Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel”

Victor Vlasov (1936-) leeft en werkt in Odessa (Oekraïne) als componist, uitvoerend musicus en docent aan het conservatorium. Hij schreef de suite “Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel” voor knopaccordeon (bayan), gebaseerd op sociaal-politieke gebeurtenissen in de voormalige Sovjet-Unie.

In dit werk wordt een breed spectrum aan emoties uitgedrukt: wreedheid en wanhoop, uitzichtloosheid en hoop, haat ten opzichte van de onmenselijke kampbewaarders en het geloof in het humane in de mens. Vlasov heeft de inhoud van het boek “De Goelag Archipel” van de schrijver Solzjenitsyn (1918-2008), politiek gevangene tijdens het regime van Stalin in de jaren 40 en 50, om weten te zetten in de taal van de muziek. Het stuk bestaat uit vijf delen:

I Gevangenkamp (Andante)

In dit deel hoor je een winternacht, een onheilspellende plek in het barre noorden, ver van de menselijke beschaving. Het metalen koude licht en het akelige geluid van de alarmsirenes klinken in de muziek door.

II Gedwongen Voettocht (Marcia Funebre)

Een groep gevangenen wordt gedwongen naar het noorden van Siberie te lopen, naar de plek waar de straf moet worden uitgezeten.

III Kampleven (Vivo)

Dit deel verbeeldt het leven van de gevangenen met hun verschillende achtergronden en specifieke nationale kleur.

IV Houtkap (Andante)

Tijdens het dagelijks terugkerende gedwongen zware werk van de houtkap dromen de gevangenen over vroeger, over thuis, over vrijlating en terugkeer naar hun geboortestreek.

V Collaborateur en zijn hulpje (Vivo)

Dit stuk gaat over het leven binnen het kamp in al zijn verscheidenheid: de gevangenisopzichters, de collaborateurs en hun hulpjes, en tot slot het vallen van de ketenen en klokgelui, het feest van de vrijheid.

zaterdag 12 maart
20:00

Theater Het Lichtruim

Tickets