Bach: symboliek en getallenleer (online)

Cursussen Muziek bilthoven muziektheorie
Cursus: Bach: symboliek en getallenleer (online)
Lesdag: Dinsdag
Aantal lessen: 6
Locatie: Bilthoven
Startdatum: 25-05-2021
Docent: Peter Schlamilch
Prijs: € 149

Dat Bach zijn eigen naam in noten componeerde is voor de meeste musici en muziekliefhebbers een bekend gegeven. Sommigen gaan nog verder en menen dat Bach geheime boodschappen heeft meegecomponeerd in zijn grote werken, zoals in de Mattheüs-passie, de Johannes-passie en de Hohe Messe.

Iedere Bachliefhebber heeft bij diens muziek het gevoel met een haast bovenmenselijke geest te maken te hebben. En wie zich verdiept in de op het oog grillige compositietechniek die hij hanteerde wordt nog stelliger bevestigd in dat gevoel. Velen hebben Bachs getallenwereld al proberen te doorgronden in de geschiedenis, met soms verbluffende resultaten.

Het onderzoek naar het oneindig verfijnde spel dat Bach speelde met getallen, om de architectuur niet alleen vorm maar ook diepere inhoud te geven is een adembenemende zoektocht, waarbij onder andere het aantal maten maar ook het aantal noten bepalend bleek te zijn voor de opzet van al zijn werk. Het getal 33 is misschien de sleutel: het sterfjaar van Christus en de leeftijd, naar destijds bekend, waarop hij stierf. Dat getal leidt tot de verklaring van veel andere getallen, die Bachs geloofsovertuiging en vooral zijn fascinatie voor ‘liefdesdood’ van Christus blootleggen

De getallenleer van Bach is geen exacte wetenschap, maar toeval bestaat volgens velen ook niet. Sommigen herkennen niet alleen Bachs geboortedatum in zijn werken, maar zelfs zijn sterfdatum… Hoe kan dat? En: waarom zou een briljant componist als Bach, voor velen de grootste uit de muziekgeschiedenis, zich met dat soort ‘spelletjes’ bezighouden?

We kijken aan de hand van verschillende methoden naar de Mattheüs-passie, de Hohe Messe en deels naar de Johannes-passie, en ontdekken verbanden die bijna geen toeval meer kunnen zijn. Of is alles toch speculatie en niet meer dan een hele boeiende nieuwe manier om naar Bachs werken te kijken?

 Lesdata: 25 mei, 1, 15, 22 en 29 juni en 6 juli