Eigen schuld is een schoolproject voor groep 8 en de eerste klas van het Voortgezet Onderwijs over financiële verleidingen. De gemeente De Bilt heeft het KunstenHuis De Bilt-Zeist gevraagd een project te ontwikkelen waarin jongeren zich bewust worden van deze verleidingen. Centraal staan reclames, online games en groepsdruk: alle drie verleiden ze jongeren op hun eigen manier er toe meer geld uit te geven dan ze willen of hebben.

Het project bestaat uit een intensieve theaterworkshop, een huiswerkopdracht en een terugkomles.

In de workshop spelen twee acteurs scenes waarin reclames, online games en groepsdruk aan bod komen. De acteurs nodigen de leerlingen uit om mee te spelen en na afloop wordt er gereflecteerd op het handelen en het proces. Vervolgens krijgen de leerlingen een boekje mee met extra informatie over het project. In dit boekje staat o.a. de huiswerkopdracht en een vragenlijst. De huiswerkopdracht bestaat uit het maken van een reclame, waarin de leerlingen worden uitgedaagd te denken als marketeers. Vervolgens is er een terugkomles waarin het hele project, de huiswerkopdracht en de vragenlijst wordt besproken. Tijdens deze les maken de leerlingen een antireclame in de stijl van SIRE.

 

‘Eigen Schuld’ is gericht op groep 8 en de eerste klas van het voortgezet onderwijs.

Het programma bestaat uit een workshop van 90 minuten in de theaterzaal van het KunstenHuis in Bilthoven of Zeist, gegeven door twee theaterdocenten, een huiswerkopdracht én een terugkomles op school van 60 minuten gegeven door één theaterdocent.