fbpx
Beeldende KunstCultuur & SamenlevingKunstenHuisNieuws

Launch Your Future: Niets is wat het lijkt!

By 13 februari 2020 No Comments

Na de aftrap in september 2019 van het project Launch Your Future was het afgelopen vrijdag 7 februari jl. dan eindelijk zover: de deelnemers toonden hun artistieke eindproduct met als thema Niets is wat het lijkt.

Launch your Future is een initiatief van Vrijwilligerscentrale Zeist i.s.m. KunstenHuis, Cultuur Zeist, Beauforthuis, MeanderOmnium en Slotstad RTV en is een maatschappelijk diensttijd project. In Launch your Future trekt een groep jongeren tussen de 16 en 30 jaar een half jaar met elkaar op, waarin zij elkaar en elkaars achtergrond leren kennen, hun eigen talenten en ambities ontdekken en ontwikkelen en samen toewerken naar een eindproductie waarin hun verhaal en hun droom voor de toekomst uitgangspunt zijn. Het door de deelnemers zelfgekozen kunstzinnige project werd begeleid door Cultuur Zeist en vakdocenten van het KunstenHuis in verschillende kunstzinnige disciplines.

Door deel te nemen aan Launch Your Future leren de jongeren nieuwe vaardigheden, doen zij werkervaring op en vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld decorbouw, film, PR & Social Media, radio & TV, beeldende kunst, muziek of theatertechniek. Daarnaast hebben de deelnemers bij één van de deelnemende organisaties als vrijwilliger mee kunnen draaien. Alle deelnemers ontvangen een certificaat voor hun bijdrage als ze zowel het groeps- als het individueel traject succesvol hebben afgerond.

De jongeren hebben de afgelopen vijf maanden gezamenlijk hard gewerkt aan hun project. Het resultaat is even verrassend, ontroerend als divers: bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen begroet door indringende fotoportretten van de deelnemers, gemaakt door deelneemster Hevi. In de foyer toont Sharon de bezoeker bijna dierlijke sieraden die zowel een last als een lust lijken. Even verderop kruipt men in het denkbeeldige hoofd van Tessa: een uitnodigende grootmoeders’ fauteuil getroond onder een plafond van watten, omringd met, naar het lijkt, willekeurige legostukjes verspreid over de grond. Wanneer ze zelf in de stoel gaat zitten lijkt ze te versmelten met haar omgeving. In de galerie wordt men getrakteerd op indrukwekkende schilderijen van Chelsea en Irene, die ook de flyer voor deze avond heeft ontworpen. De bezoeker ziet Irene onderwijl verder werken aan haar doek en het doet bijna intiem aan daar getuige van te mogen zijn.

Daarnaast zijn er ook performances: van Chelsea, Casper, Sharon en Sabrine en Hevi. Dans, spoken word en zang wisselen elkaar af. De kwaliteit is opnieuw verrassend goed, want wie kan op tegen zoveel authentieke oprechtheid? Verhalen direct uit het hart, hun eigen echte verhaal. Zichtbaar geroerd, verwonderd en geraakt loopt het publiek na afloop de zaal uit: zoveel kracht zit er in hun kwetsbaarheid. Men is vereerd hiervan getuige te hebben mogen zijn, misschien wel juist omdat het is wat het lijkt.

Meer weten? Klik hier voor meer achtergrondinformatie over dit project.

Meedoen? Start nieuwe ronde in maart 2020! In maart 2020 start weer een nieuwe ronde! Heb je interesse of ken je iemand? Hou dan onze website in de gaten of stuur een mail naar info@vrijwilligerscentralezeist.nl o.v.v. Launch Your Future met je naam en telefoonnummer. Dan wordt er contact opgenomen voor een intakegesprek.