fbpx
Beeldende KunstCultuur & SamenlevingKunstenHuisPersberichtScholen

Selfieportretprijs wil jongeren in de regio Zeist interesseren voor portretkunst

By 27 september 2019 No Comments

Zeist en omstreken staat in deze periode in het teken van de hedendaagse portretkunst. Op Slot Zeist is t/m 17 november de expositie van de Nederlandse Portretprijs 2019 te zien, genaamd ‘Het Portret’ en in het centrum van Zeist is een portretroute uitgezet waar meer dan 50 winkeliers aan meedoen.

In het kader van deze Nederlandse Portretprijs – waarvoor maar liefst 1254 portretten zijn ingestuurd – is een selfieportretwedstrijd voor jongeren georganiseerd. Jongeren t/m 18 jaar kunnen t/m 27 oktober hun eigen impressie van een selfie insturen: getekend, geschilderd of gefotoshopt bijvoorbeeld.

De winnaars van zowel de Nederlandse Portretprijs als de Selfieportretprijs worden op 3 november bekendgemaakt. De beste selfieportretten komen te hangen op het Gemeentehuis in Zeist en er zijn geldprijzen en museumjongerenkaarten voor de winnaars.

De Selfieportretprijs is een initiatief van Stichting De Nederlandse Portretprijs in samenwerking met de Gemeente Zeist en het KunstenHuis De Bilt/Zeist.

Voor meer informatie: portretprijs.nl/selfieportretprijs

 

Over de Stichting De Nederlandse Portretprijs

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) heeft als ideaal om hedendaagse portretkunst in Nederland naar een niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de Gouden Eeuw. Dat wil zeggen: méér internationale erkenning, méér opdrachten voor kunstenaars, méér aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en méér tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. Het onder de aandacht brengen en stimuleren van deze kunstvorm doet zij op verschillende manieren, de voornaamste is het organiseren van een periodieke portretwedstrijd.

In 2017 organiseerde Stichting DNP de eerste editie van de Nederlandse Portretprijs. Hierbij werden uit 854 inzendingen 50 portretten geselecteerd en tentoongesteld op Paleis Soestdijk. Deze expositie trok 20.000 bezoekers. Eveneens organiseert zij het Weekend van het Portret, waarvan in 2018 de derde editie heeft plaatsgevonden.

Voor meer informatie: portretprijs.nl

 

Beeld: Herman Tjepkema – Marlene (genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs 2019)