Lezing Mark Deckers
Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis

27 Juni is het 115 jaar geleden dat Dora Belinfante werd geboren, de in Zeist werkzame bibliotheekmedewerkster, die met 10 andere Joodse medewerkers voor komt in het in april 2022 verschenen boek van Mark Deckers; Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis. Waarmee hij een klein monument gemaakt heeft voor deze bijzondere mensen die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hun baan verloren, louter en alleen omdat zij Joods bloed door de aderen hadden stromen.

Zaterdag 25 juni om 14:00 uur komt Mark Deckers naar de Bibliotheek van Zeist om te vertellen over zijn boek en over Dora.

Dora en de andere collega’s kregen eind 1940 te horen via hun directeur dat ze uit hun functie ontheven waren. De namen van deze elf Joodse collega’s kwam Mark op het spoor toen hij bezig was met zijn vorige boek ‘Alles behouden’, het boek over de oorlogsdagboeken van de bibliotheek Deventer. In het archief vond hij de lijst met de elf namen die werkte bij de Centrale Vereniging. Wat hem nieuwsgierig maakte naar hun verhaal en ging op onderzoek uit.

Toch is het een onbekende geschiedenis. In de geschiedenisboeken over bibliotheekwerk worden vele pagina’s volgeschreven over de censuur die in de oorlog gepleegd werd, maar het ontslag wordt vaak in een paar zinnen vermeld. En gezien het leed dat deze elf medewerkers is overkomen, is dat onterecht.

Dora is een van de dames die de oorlog overleefd heeft. Maar werd zij toen ook weer met open armen ontvangen bij de Koninklijke Bibliotheek?

Mark Deckers raakt bij elk archiefonderzoek weer verwonderd over wat bewaard is gebleven.
Hij was in het verleden bibliothecaris van de bibliotheek in Deventer. Tegenwoordig is hij werkzaam voor Rijnbrink als bibliotheekadviseur.

zaterdag 25 juni
14:00

Bibliotheek Zeist

Tickets