'Kunst en kunsteducatie vergroten de capaciteiten, ontwikkelen het oplossend vermogen en geven empowerment.'

KANTEL

Jij bent iemand die na een moeilijke periode in je leven de zon weer wilt laten schijnen. KunstenHuis en Atelier Totem willen jou hierbij ondersteunen tijdens KANTEL: een cultureel herstelprogramma van een half jaar. Wij willen je uitdagen om nieuwe dingen uit te proberen en zo te leren je uitzicht op de toekomst te verbreden en nieuwe kansen te ruiken. We gaan met jou en gelijkgestemden met dezelfde achtergrond aan de slag met beeldende kunst en ambacht, muziek en interactieve theatertrainingen.

We denken dat de combinatie van deze dingen niet direct zal leiden tot een goede betaalde baan, maar wel tot nieuwe plannen, ideeën en inzichten in jezelf en de mogelijkheden die er voor je zijn.

Het doel

Mensen met een GGZ-achtergrond die zich tussen opname en samenleving bevinden, hebben in hun periode van opname veel over zichzelf geleerd en hebben nieuwe inzichten tot zich genomen. Nu ze toe zijn aan nieuwe stappen in hun leven. KANTEL leert cursisten door middel van diverse vormen van kunsteducatie hun creatieve talenten en zichzelf te ontwikkelen, waardoor zij weer tot de gewenste maatschappelijke participatie kunnen komen.

Het traject

Nieuwe vaardigheden worden aangereikt en verworven inzichten verstevigt, zodat de ontwikkeling van de autonomie voortgezet wordt en zelfvertrouwen groeit. Voorafgaand aan het programma wordt een WRAP (Wellness Recovery Action Plan) aangeboden ter voorbereiding op en ondersteuning van het hele proces. Gedurende het traject kunnen mensen gebruik maken van Atelier Totem als speelplaats en vrije ruimte. Door de ontmoeting met andere cursisten wordt een nieuw sociaal netwerk (peer-support) opgebouwd dat kan dienen tot steun in het dagelijks leven.

Projectinformatie

Kunst en kunsteducatie kunnen een positieve impuls geven aan herstel en maatschappelijke participatie van mensen na hun behandeling. Het gaat namelijk uit van mogelijkheden, experimenteren, jezelf ontwikkelen, kijken, maken, beschouwen, reflecteren en jezelf presenteren. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden die mensen hebben en gaan we op zoek naar een nieuwe taal, los van de hulpverlening. Gericht op ontwikkelingen en mogelijkheden, in plaats van problemen en onmogelijkheden. Wij doen dit, omdat wij geloven dat iedereen een plaats heeft in de maatschappij en dat we met dit project een bijdrage leveren aan het vormen van een inclusieve samenleving.

Effect Cursisten leren door kunsteducatie hun creatieve talenten te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen waardoor het zelfvertrouwen toeneemt, het sociale netwerk wordt vergroot en men tot maatschappelijke participatie en arbeidsre-integratie komt.

Aantal cursisten per groep: 8 – 12 cursisten o.l.v. een kunstdocent.

Duur traject: 6 maanden. Momenteel is de eerste groep van start gegaan.

Inhoud traject:
Het traject bestaat uit drie delen:

  1. Een kennismakingsochtend, zodat geïnteresseerde cursisten kennis kunnen maken met KunstenHuis, Atelier Totem en KANTEL. Daarna kunnen ze besluiten of ze deelnemen aan het programma.
  2. Kunstcarrousel, gericht op het ontdekken van verschillende kunstdisciplines. We starten met een gezamenlijke thema-activiteit en gebruiken dit thema de daaropvolgende 8 weken als leidraad. Vanuit de verschillende kunstdisciplines beeldend, muziek en theater gaan we dit thema verder uit diepen en verkennen. Elke 10 weken wordt een nieuwe discipline aangeboden. Voorafgaand worden nieuwe wensen geïnventariseerd, persoonlijke leerdoelen opgesteld en na afloop geëvalueerd. Naast de wekelijkse workshops kunnen cursisten eens per week gebruik maken van een zogenaamde vrije ruimte om werk af te maken of om extra input te krijgen, ook worden voorstellingen bezocht of films bekeken als dit in dienst staat van het kunstzinnige proces. Elke cursusreeks wordt afgesloten met een kleine presentatie, om te beginnen met een expositie, daarna een klein concert, dan een performance om te eindigen met een theatervoorstelling voor familie, vrienden, organisaties, professionals et cetera. Hiermee tonen de cursisten zichzelf en hun werk aan het grote publiek.

3. En daarna?
Daarna gaan we met jou verder kijken welke stappen er (nog) nodig zijn in je ontwikkeling en hoe we daar gezamenlijk verder vorm aan kunnen geven.  Cursisten kunnen ook begeleid worden bij het zoeken naar een vervolg, afhankelijk van de mogelijkheden en interesse. Het doen van vrijwilligerswerk binnen KunstenHuis behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden of het doorstromen naar reguliere kunstlessen. Ook kunnen we cursisten in contact brengen met andere organisaties waar ze vrijwilligerswerk kunnen doen. Indien iemand hulp wil bij het vinden van een betaalde baan, kunnen we hen bijvoorbeeld aanmelden bij een IPS coach. Alle know-how op dit gebied hebben we in huis. Maatwerk is de regel.

Is het iets voor jou of ken je iemand die hier baat bij zou kunnen hebben door deel te nemen? Opgeven kan via kantelzeist@gmail.com.

Meer informatie en aanmelden

Kan je iemand voor wie KANTEL interessant zou zijn of ben je zelf enthousiast geworden? Zie hier de flyer van KANTEL.

Meer inhoudelijke informatie over het project KANTEL of alvast aanmelden voor een intake?

Neem hiervoor contact op via: kantelzeist@gmail.com.

Of loop binnen bij Aart van der Lit, Atelier Totem (De la Reylaan 3438 in Zeist).

In samenwerking met: