Beeldhouwen steen en hout

Cursussen Beeldend 3d zeist
Cursus: Beeldhouwen steen en hout
Lesdag: Donderdag
Aantal lessen: 30
Locatie: Zeist, Egeling
Startdatum: 31-08-2023
Docent: Jan Dikhoff
Prijs: € 469

In het eerste jaar zal het accent in deze cursus liggen op de beoefening van de techniek van het beeldhouwen. Daarnaast zal er met de materialen klei en was een begin worden gemaakt met het ontwerpen. Onderzoek naar de mogelijkheden van de diverse gereedschappen wordt gedaan door spelenderwijs een vorm te laten ontstaan.

STEEN
Het grootste deel van het werkstuk wordt met het puntijzer uitgehouwen. Voor de afwerking van de vorm gebruiken we het tandijzer en cesseel. Bij de oppervlaktebewerking wordt gekeken welke structuur of combinatie hiervan de gemaakte vorm het beste tot zijn recht laat komen. Mogelijkheden zijn o.a. boucharderen, schuren of polijsten. De steensoorten, waarin we werken zijn o.a.; marmer uit Carrara en Portugal, hardsteen, vaurion. Ook kan er in een zachte steensoort worden gewerkt, zoals albast, serpentijn en speksteen.

HOUT
De vorm wordt met een guts of een beitel uitgehakt. Bij grote delen gebruiken we de boogzaag of elektrische kettingzaag. De techniek van het snijden wordt ook onderwezen. Wanneer het hout erg warrig van structuur is, wordt bij het beoefenen van de snijtechniek het hout niet kapotgeslagen. De afwerking kan bestaan uit het schuren van de vorm, maar ook de verscheidenheid aan gutssteken kunnen de vorm ondersteunen. Er wordt gewerkt in zowel vers als uitgewerkt hout. De houtsoorten. waarin we werken zijn o.a. ; eiken-, linden-, appel-, kersen- en notenhout.

ONTWERPEN
Ligt het accent in het eerste jaar nog vooral op de technische vaardigheid, in het tweede jaar staat het vormgeven voorop. Het uiteindelijke doel is immers, tot een eigen vormgeving te komen. Het ontwerpen is dan ook een belangrijk onderdeel van de les. Om inzicht te krijgen in de vorm, zullen we ook gebruik maken van klei en was. Met deze plastische materialen kunnen we sneller laten zien hoe een vorm krachtiger kan worden. Vanuit verschillende uitgangspunten kan men tot een ontwerp komen. Het is een zoektocht, die later bij het hakken zijn vruchten afwerpt. Men kan een beeld natuurlijk ook hakken volgens de taille directe, de directe werkwijze zonder hulp van een schets.

De prijs die bij deze cursus vermeld staat is exclusief materiaalkosten.