KunstenHuis Idea | Dansschool EDC De Bilt-Zeist

Maak kennis met ons team

Onze ruim 20 enthousiaste docenten zijn rijkserkend HBO/MBO-dansgediplomeerd. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de stijl waarin ze lesgeven. Hieronder stellen we ze aan je voor.

Hester Adriaans

Artistiek leider Dansschool

Claudia van Wankum

Producent

Claudia heeft jarenlang een eigen drogisterij gehad. Zij danst al sinds 1992 met veel passie en plezier bij Dansschool EDC. Zij heeft vele optredens gedanst met het showballet. Sinds 2017 stopte ze met haar eigen zaak en twijfelde geen moment om bij Dansschool EDC te gaan werken. Zij is onze ‘dansende’ producent, manager en coördinator van diverse projecten, waarbij zij ook de administratie voor haar rekening neemt. Claudia is een onmisbare drijvende kracht voor onze dansschool!

Esther Nederpelt

Docente, producent

“Ik vind het heerlijk om het aanwezige talent in elk individu aan te spreken en te vergroten, te verdiepen en te verruimen! Met veel passie en gedrevenheid de dansvloer op!”
Opleiding:
Esther is op haar 5e jaar begonnen met dansen: volksdansen en klassiek ballet bij Het KunstenHuis op de locatie Egelinglaan. Zij genoot daar enorm van en heeft bij EDCdans op haar 12e kennis gemaakt met jazzdans, wat ze helemaal geweldig vond. Esther is sinds 2002 als gedreven dansdocent actief in het werkveld in de stijlen modern en jazz en is met veel plezier projectmatig verbonden met Fontys Dansacademie in Tilburg. Ook geeft zij (individuele) danscoaching aan dansers, dansmakers en theaterspelers, zowel amateur als professioneel en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het observeren, begeleiden en coachen van dansdocenten.
In zowel de lessen als de coaching sessies komen dansbeleving en danstechniek op een zeer praktisch en toepasbare manier samen, waarin het delen van de innerlijke drijfveer om te dansen de verbindingen legt. Energie, enthousiasme en passie zijn de basis om te groeien.

Bente van der Flier

Docente

“Een positieve en gezellige sfeer zijn de basis van mijn lessen. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen zich gezien en gewaardeerd voelen. Ook de ervaring van de beweging vind ik belangrijk, hoe een beweging voelt is net zo van betekenis als hoe hij eruit ziet!”
Opleiding:
MBO Dans docent/artiest, Utrechtse Dansacademie 2010-2013
HBO Dance in Education, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ 2013-2017

Chris Steijlen

Docent breakdance

“Ik wil mensen in mijn les laten zien dat je in Breakdance je eigen stijl, persoonlijkheid, creativiteit, energie en vertrouwen kan uiten!”
Opleiding:
Op 12 jarige leeftijd raakte Chris geïnspireerd door een videoclip die hij zag op MTV (Run DMC ‘it’s like that’). Hij zag dansers op hun hoofd draaien, onmogelijk dacht hij toen nog! Al snel had hij door dat het de hiphop-cultuur was waar deze Breakdance uit voort kwam, met ook elementen daarbij als graffiti, DJ-ing en MC-ing. Hij wilde er alles van weten en is gaan oefenen in een buurthuis in zijn omgeving, waar een vrije trainingsplek was. Door hard te trainen, te oefenen en te werken is Chris terecht gekomen in de dance-crew ADHD (Always Doing Hardcore Damage). Na het afronden van zijn MBO opleiding Sport en Beweging is Chris volledig voor het Breakdancen gegaan en heeft hij vele plekken van de wereld gereisd om de hiphopcultuur te leren kennen. Hij leerde dat het een positieve sfeer ademde en dat het een plek was waar mensen zich volledig konden uiten. Dit inspireerde hem enorm waardoor hij is gaan lesgeven!
Inmiddels is Chris uitgegroeid tot een grote naam in de Breakdance-scene en is hij een coach voor zijn teams, waarin hij zorg draagt voor dat zij een familie worden van elkaar en goed voorbereid de battles en shows in gaan.

Valerie Luijten

Docente

“Er is zo’n gezegde wat ik erg mooi vind, wat ik ook in mijn lessen belangrijk vindt: Vertel het me en ik zal het vergeten; Toon het me en ik zal het onthouden; Laat me het doen en ik zal het begrijpen.”
Opleiding:
MBO Dans/Artiest, Utrechtse Dansacademie
HBO Fontys Hogeschool voor de Kunsten – Academie voor danseducatie

Marloes van Houten

Docente

“Mijn liefde voor beweging gaat veel dieper dan de techniek van een dansstijl aanleren. Ik hou ervan processen en de mens 'in beweging' te zetten en tot ontwikkeling en volle bloei te zien komen. Ik vind het mooi om een veilig
plek te bieden om kinderen en volwassen uit te dagen om geheel tevoorschijn te komen, zich vrij te voelen en zichzelf te laten zien. Dat is mijn passie!

Opleiding:
Particuliere opleiding 'Uitvoerende Danser/performer' 1999-2001
Propedeuse Willem De Kooning Kunst Academie - Docent Beeldend Kunst 2002-2003
BA International Development Studies Universiteit Utrecht 2003-2006
MSc. Sociale Geografie Universiteit van Amsterdam 2007-2009
Advanced Post Master Expressive Arts in Therapy / Education, European Graduate School Zwitzerland 2011-2013
PhD Expressive Arts Therapy (focus dans) in trauma healing work, Lingnan University Hong Kong 2013-2017

Elisabeth Timofeeff

Docente

Elisabeth Timofeeff (66) heeft in 1980 EDC (Elisabeth Dance Center) opgericht en met enthousiasme geleid. Na een val van de trap was zij in 2008 genoodzaakt om te stoppen met haar dansschool. Ze heeft 2 nieuwe heupen gekregen en het heeft heel lang geduurd voordat ze weer in balans was. Het lopen ging ook heel moeilijk. Hierdoor is ze naast haar opleiding tot dansdocent óók ervaringsdeskundige als het gaat om een lichaam dat uit balans is en niet meer voor de volle 100% kan functioneren.
Ze vind het heel leuk om les te geven aan senioren en hen te helpen om gezonder, fitter en blijer door het leven te gaan.

Eva Scherpenisse

Docente

“Het ontdekken van je fysieke mogelijkheden door middel van dans is iets wat ik met enthousiasme probeer over te brengen in mijn lessen. Door lichamelijk op onderzoek te gaan zal je ook je persoonlijkheid leren verkennen en dit naar buiten stralen. Ik heb de afgelopen drie jaar in zo'n 58 landen gereisd waar ik workshops heb mogen geven, opgetreden en kennis opgedaan die ik graag overbreng aan mijn leerlingen. Iedereen is welkom, om de eerste stapjes te wagen maar ook als je al lang weet hoe te dansen!”
Opleiding:
2012-2013 Opstapcursus Dans Fontys Hogeschool voor de Kunsten
2013-2014 Fontys Hogeschool voor de Kunsten Docent Dans
2014-2017 Hogeschool Utrecht PABO
2018 Certificaat Yoga docent 200hrs
2017 tot heden Danser in productie World of Afro
2019 tot heden Danser in productie N'zassa

Femke Terhaar

Docente

“Dansen is mijn passie, ik vind het een voorrecht om dat te mogen delen. Samen mooie shows creëren en de dansers zich door middel van dans te laten uiten geeft mij echt een kick!”
Intern opgeleid door Stella Koedam (Heartbreak Dancers, 24/7)
Na intern opgeleid te zijn door Stella Koedam (heartbreak dancers, 24/7) ben ik een opleiding gaan doen tot dansdocente bij Pique Dance Factory.
Hierbij heb ik mij vooral geconcentreerd op alle urban stijlen. Daarna heb ik nog korte cursussen en workshops gevolgd om bij te blijven in de verschillende stijlen.

Hazel Ofner

Docente

``Er is veel aandacht voor adem en flow in de les. Plezier en bewust genieten staan centraal, daarnaast is er ook ruimte voor uitdaging. Door het verkennen en verleggen van persoonlijke grenzen is jouw sensatie van dans uniek.``
Opleiding:
Vooropleiding Schakelklas Codarts Rotterdam
Bachelor Docent Dans Fontys Hogeschool voor de kunsten Tilburg
Master Kunsteducatie Tilburg
(Bachelor Rechtsgeleerdheid en Master Staats- en Bestuursrecht)

Judith van Rheenen

Docent educatie voorgezet onderwijs

Docent educatie voorgezet onderwijs
“Ik heb, als dansdocente, het leukste beroep dat er bestaat!”
Opleiding:
2006-2007: Buitenschoolse vooropleiding dans ``5 O'Clock Class`` (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
2007-2011: Opleiding Docent Dans (HBO) aan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Lonneke Swinkels

Docente

“Als je beweging echt ‘voelt’, dan ontstaat er DANS. Met aandacht voor danstechniek in de les zullen we door passie, humor en heel veel dansplezier het beste uit jou halen!”
Opleiding:
In 2001 is Lonneke afgestudeerd als docent dans op de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Direct na mijn opleiding heeft zij besloten om zich als uitvoerend danseres te gaan ontwikkelen. Zij heeft onder andere gedanst bij De Efteling in samenwerking met Hans Klok en Christian Farla, Holland Show Ballet, Dinner Shows, De Lama's en als achtergrond danseres bij diverse artiesten en evenementen. In januari 2019 besloot ik om al met ervaringen en opleiding te gaan bundelen en deze passie en kennis over te gaan brengen naar anderen in mijn docentschap.

Jorg Vonk

Docent

“Doorzettingsvermogen, lenigheid en muzikaliteit is wat je nodig heb om een goeie B-boy of B-girl te worden. Het alle belangrijkste is nog dat je plezier hebt in het dansen. Zodra je dat hebt gaan we ongetwijfeld een goeie tijd tegemoet en leer jij in no time de coolste moves en de coolste freezes!”
Opleiding:
Jorg was 12 jaar toen hij begon met breakdance. Al snel kwam hij erachter dat dit écht zijn ding was, hij had heel veel plezier tijdens het dansen en hij was er ook nog eens goed in! Na een paar jaar kwam hij in contact met de ADHD Crew uit Utrecht (de Break-Crew van zijn Breakdance docent Chris Steijlen – al jaren werkzaam voor Het KunstenHuis). Sindsdien ben ik bijna elke dag gaan trainen.
Op een keer mocht ik lessen overnemen van dansers uit de ADHD Crew en zo doende rolde hij vanuit zijn expertise het vak in!

Marieke van der Ven

Docente

“Tapdans is ritme maken met je voeten.”
De ervaren tapdanseres Marieke van der Ven leert jou in swingende lessen hoe dat gaat. Met tap ontwikkel je jouw muzikaliteit en motoriek. Dansend muziek maken en muziek makend dansen! Van beginner tot gevorderd, voor alle niveaus kan je bij Marieke terecht.
Opleiding:
Marieke geeft al 21 jaar taples bij professionele dansacademies, dans- en muziekscholen. Daarnaast treed ze op als solist, in tapduo Tafel 9 met Peter Kuit of lid van een band of orkest. Waar zij onder andere heeft gedanst: De Parade, Henk Westbroek, De wereld draait door, Holland Festival, Remco Campert en David Kweksilber.

Manoel Furtado (Mestre Picapau)

Docent capoeira

“De combinatie van dans, vechtkunst en muziek vind ik het mooist.”
Opleiding:
Manoel begon in 1980 als 7-jarige jongen met Capoeira in Fortaleza, Brazilië. Al snel ontwikkelde hij zich tot een hoog niveau en reisde heel Brazilië door om deel te nemen aan evenementen en kampioenschappen.
In 1992 kreeg hij de kans om op tournee te gaan door Nederland en België met een theatervoorstelling waar ook Capoeira onderdeel van was. Nederland beviel zo goed dat hij daar begon met lesgeven in buurthuizen en culturele centra. Hij startte zijn eigen bedrijf en er volgde een periode waarin hij veel lessen, workshops en demonstraties gaf, zowel in Nederland als in andere Europese landen.
In 2010, na 30 jaar capoeira te hebben beoefend, ontving hij de titel van ‘Mestre’. Hij geeft nog steeds met veel plezier les aan uiteenlopende doelgroepen.

Beau Andreas

Docente

“Jezelf kunnen zijn, dat vind ik het belangrijkste tijdens mijn lessen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen groove! Ook is de kennis en techniek van de Urban dans stijlen erg belangrijk. Zo word het plezier in je dans nog groter, sterker en dans je mooier!”

Opleiding:
MBO Urban Dansopleiding Utrecht
2017-2020

Penney de Jager

Adviseur Selectiegroepen

“Wat ik altijd merk is dat als leerlingen zich helemaal inzetten en er helemaal voor gaan, het dansplezier vrij komt! Dat is een genot om te zien en dat brengt de leerlingen ook verder.”
Opleiding:
Penney is al op haar 3e jaar begonnen met dansen jaar en het was al vrij snel duidelijk dat dansen haar grootste passie was. Zij heeft de Scapino Balletacademie in Amsterdam afgerond en was daarna aangenomen bij het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater. Zij koos voor het Nationale Ballet en is vanuit daar ontdekt door de televisie! In het programma Toppop van de AVRO en in de Willem Ruis Show van de KRO deed zij wekelijks optredens en maakte zij choreografieën. Zij heeft een succesvolle showgroep opgericht waarmee zij tal van choreografieën en optredens verzorgde, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot het Hollands Showballet. Penney heeft ook haar eigen showdansschool gehad. In 2014 ontving ze de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar inzet voor ouderen en de dans in Nederland.

Sharona Raghoenandan

Docente

“Wat ik belangrijk vind in mijn danslessen is dat de leerlingen zich fijn voelen om zichzelf te zijn en ik zet mij in alles eruit te halen wat erin zit. Laat je nooit door iemand vertellen dat je iets niet kan. Met zelfvertrouwen is alles mogelijk op deze grote aardbol. Spread love and shine your light!”
Opleiding:
Vooropleiding Lucia Marthas
Albeda Dans College Rotterdam

Melanie Koster

Docente

“Voor mij staat techniek, plezier en vertrouwen centraal in de les. Ik pas de lesstof zodanig toe dat elke student zijn/haar uitdaging vindt binnen de stijl en les die ik geef. Daarnaast vind ik het van belang dat er een veilige leeromgeving gecreëerd wordt, waarin fouten gemaakt en vragen gesteld kunnen worden.”

“In mijn jaren als danseres heb ik meegedaan aan So You Think You Can Dance in 2015 en heb ik de top 8 weten te bereiken. Daarnaast heb ik geweldige optredens gehad als o.a. achtergronddanseres van Lisa Lewis, Thomas Berge, Wolter Kroes en Antje Monteiro. Naast zelf op het podium staan, geef ik ook al vanaf mijn zestiende les op verschillende scholen voor o.a. voor- en vakopleidingen (MBO/HBO).”

Opleiding
Lucia Marthas Institute for Performing Arts – HBO Bachelor Uitvoerend Dans
Lucia Marthas Institute for Performing Arts – HBO Bachelor Docent Dans

Vera van Weerden

Docente

“Beleving van dans, een fijne sfeer en persoonlijke ontwikkeling staan centraal in mijn lessen. Daarnaast komt de technische en het creatieve aspect aanbod en versterken elkaar. Zo wordt dansen nog rijker en bied een oneindigheid aan mogelijkheden. Ik hoop dat dans mag inspireren, verrijken en je laat groeien.“
Opleiding:
MBO Dans docent/ artiest Nova collage Haarlem 2006 - 2010
HBO Dance in Education, Hogeschool voor de Kunnen ArtEZ 2010 – 2014

Gladys Cornelissen

Docente

Samen dansen is goed voor lichaam en geest.
In mijn lessen staat plezier op nummer 1! Samen met de kinderen werk ik aan motorische, cognitieve en sociale vaardigheden. Ieder kind is even bijzonder en verdient het om gezien te worden, zo creëren we een plek waar ieder kind zich goed kan voelen over zichzelf.

Opleidingen
• vooropleiding Fontys Dansacademie 2010-2016
• Nova college docent dans 2016-2019

Fatty-Jay Shaw

Docent

Fatty-Jay volgt momenteel de opleiding PACT + Dansopleiding in Amsterdam als allround danser en dansdocent. Ze geeft sinds kort op verschillende plekken danslessen.

“In mijn lessen is dansplezier heel belangrijk en probeer ik iedereen zichzelf te laten ontdekken!”

Chloë van der Toorn

Docente

“In mijn lessen staat jezelf kunnen zijn centraal. Met de kinderen werk ik op een verhalende manier aan de ontwikkeling van creativiteit en motorische vaardigheden.
Ieder kind leert, communiceert en danst op zijn/haar eigen manier. In mijn lessen ga ik uit van wat je zelf al kan! Ik creëer een warme leeromgeving waar iedereen zichzelf kan laten zien.”

Opleidingen:
Voorpleiding Schakelklas Codarts Rotterdam
Bachelor Fontys Academie voor Danseducatie

Saskia Sap

Docente

'Dans is voor mij een mooie combinatie van kunst en sport; je gebruikt je lichaam om iets te zeggen dat impact heeft. Zo vertelt iedere beweging zijn eigen verhaal, jóuw verhaal, dat uniek is. In mijn lessen leg ik veel nadruk op muzikaliteit en (dans-)gevoel. Iedere leerling mag op zijn/haar eigen manier tot zijn/haar recht komen! De energie bouwt op en komt aan het eind van de les altijd uit in een lekkere choreografie.'

Saskia heeft haar HBO-opleiding Docent Dans gevolgd aan de AHK in Amsterdam (Nel Roos Academie) en studeerde daarna Pedagogiek aan de Vrije Universiteit. Jarenlang gaf zij Klassiek Ballet en Jazzdans op verschillende plekken en tot voor kort had zij haar eigen dansstudio in Naarden. Ook is zij aan de HBO- en MBO-dansopleidingen in Amsterdam verbonden als docent pedagogiek & psychologie en als stagebegeleider. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de wisselwerking tussen dans en het brein, wat o.a. tot uiting komt in haar onderzoek naar 'taaldans' voor kleuters met een niet-Nederlandse achtergrond.

Kim Beemsterboer

Docente

“In mijn les ligt de focus op plezier, muzikaliteit en techniek. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen zich gezien en gehoord voelt en zorgeloos durft te dansen!”

Opleiding
Lucia Marthas Institute for Performing Arts - Bachelor Uitvoerend Dans
Lucia Marthas Institute for Performing Arts - Bachelor Docent Dans
Högskolan för Scen och Musik - Master Music & Drama

Fabienne van Eldik

Docente

''Plezier, positiviteit en leerlingen zien stralen; dat vind ik het allerbelangrijkst in mijn danslessen. Ik wil mijn leerlingen helpen om te groeien als danser en als persoon. Om dit te bereiken hecht ik veel waarde aan een goed groepsgevoel en individuele begeleiding. Ook gebruik ik veel beeldspraak en richt ik me op het vergroten van het fysieke bewustzijn. Mijn doel is dat alle leerlingen met een goed en voldaan gevoel de dansstudio uit lopen.``

Opleidingen:
Vooropleiding 5 o'clock class, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 2009 - 2014
HBO Bachelor Dance Education, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 2014 – 2018

Ab Reitz

Docent

“Mijn liefde en enthousiasme voor beweging is mijn grote drijfveer om iedereen vooral te activeren om nooit stil te gaan staan! Blijf in beweging, doe, ga! Je zult zien dat je meer kunt dan je zou denken. Ik begeleid je daar heel graag bij.”

Achtergrond van Ab:
Ab Reitz is een echte Zeistenaar, geboren op de Nepveulaan. Hij heeft na zijn schooltijd altijd gewerkt bij de KPN, waarbij hij zich vanaf zijn 50e heeft omgeschoold om mensen te leren aansturen. Na een loopbaan als teamleider, coördinator, managersfuncties en businessmanager heeft hij door zijn passie voor bewegen, lopen en rennen besloten om zijn hart te volgen: hij is trainer geworden! Via opleidingen bij de KNAU heeft Ab verschillende diploma’s behaald, waardoor ik veel kennis vergaarde over alle facetten van bewegen en hardlopen. Met veel trots heeft hij ‘Running Zeist’ opgezet, waarbij mensen via het Chi-principe (met aandacht voor houding, techniek en focus) bewust en met veel plezier bewegen, lopen en rennen: op een zachte manier voor het lichaam grenzen verruimen!
Inmiddels is Ab al ruim 15 jaar actief in de beweeg- en hardloopwereld. Dit doet hij met veel plezier! In zijn rol van rainer en organisator van o.a. loopclinics en bewegingslessen wil hij zijn enthousiasme graag aan anderen overbrengen. Tijdens één van zijn trainingen werd hij door een deelnemer geattendeerd op Chi-Running en Chi-Walking. Een reuze interessante manier van bewegen! Vol bewustzijn en vanuit zorg voor het lichaam. Hij heeft workshops gevolgd bij Marion Meester (een goeroe op dat gebied) en gebruikt deze Chi-principes in zijn trainingen volop.
Ab geeft de voorkeur aan een ontspannen en eenvoudige aanpak met als motto “het moet leuk blijven en je moet heel blijven”. Het gaat bij hem om gevoel en plezier. De kick dat je iets kunt, waarvan je dacht dat je het niet kon. Dat wil hij mensen laten ervaren in teamtrainingen en in individuele trajecten. Wees van harte welkom in deze bijzondere trainingen van Ab!