KunstenHuis | De Bilt-Zeist

Kunst- en cultuureducatie op scholen

Het KunstenHuis De Bilt-Zeist heeft veel ervaring met het organiseren van lessenreeksen, workshops en projecten op het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs in de regio.

We geloven dat kunst- en cultuureducatie een onmisbare rol speelt in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het biedt plezier, zelfvertrouwen en ruimte om te experimenteren.  We stimuleren de fantasie en zetten verbeelding om in creativiteit. Kunsteducatie stimuleert het leren luisteren, kritisch denken, samenwerken en communiceren.

Het doel van onze projecten in het onderwijs is om deze 21ste eeuwse vaardigheden aan te spreken middels beeld, klank, beweging, spel en taal te ontwikkelen.

We bieden kaders aan, door bepaalde materialen, thema’s, woorden, beelden of opdrachten te gebruiken, maar dagen leerlingen uit om binnen die kaders hun eigen creativiteit aan te spreken, goed te observeren en tot unieke ervaringen te komen.

Cultuureducatie

in

De Bilt

In De Bilt maken we verdiepende lessen aansluitend op het programma van Kunst Centraal. Daarnaast bieden we KunstLessen; lessenreeksen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst. We werken hiervoor intensief samen met Kunst Centraal, IDEA en de werkgroep KidS.

Cultuureducatie

in

Zeist

Het Netwerk Cultuureducatie Zeist (NCEZ) is een samenwerkingsverband tussen KunstenHuis De Bilt-Zeist en Idea.

Het NCEZ is verantwoordelijk voor de organisatie en ontwikkeling van het aanbodgerichte KunstLokaal programma voor de basisscholen in de gemeente Zeist.

Voor de leerlingen

Verdiepend Kunstprogramma

Voor de leraren

Creatieve Workshops

Voor de hele klas

Projectdag: Kunst & Het Thema

Verdiepend Kunstprogramma

Het Kunstenhuis De Bilt-Zeist, Kunst Centraal en werkgroep KidS ontwikkelen vier verdiepende workshops voor basisscholen in De Bilt die passen bij het Kunstmenu en het Cultuurprogramma van Kunst Centraal. Dit aanvullende programma heet het Verdiepend Kunstprogramma.

Spelregels
Het Verdiepend Kunstprogramma wordt gesubsidieerd door de CF-regeling van de gemeente De Bilt en is daarom gratis voor de scholen in De Bilt. De projecten worden ingeroosterd door Kunst Centraal, zodat de roosters op één centrale plek te vinden zijn. In schooljaar 2020-2021 bestaat het programma uit workshops passend bij: ‘Stukjes & Beetjes’, ‘Foto’s van Vindsels’, ‘Zwanenmeer’ en ‘Tweetakt op ’t Fort’.

Meer weten?
Omdat de workshops gratis zijn en ingeroosterd worden door Kunst Centraal hoeven scholen in De Bilt zich hiervoor niet op te geven. Als u meer wilt weten over onze programma’s neem dan contact op met Yoni Strien, ystrien@kunstenhuis.nl.

Creatieve workshops

We kunnen in 2020-2021 4 scholen een creatieve workshop van 2 uur bieden. Deze workshops hebben als belangrijkste doel om leerkrachten op een praktische en concrete manier te inspireren en te ondersteunen bij het geven van kunstonderwijs. We hebben voorbeelden van 3 thema’s, die zijn gekozen aan de hand van vragen en wensen die wij van de scholen hebben mogen ontvangen. Uiteraard is het ook mogelijk om een creatieve workshop op maat aan te vragen.

De workshops zullen plaatsvinden tijdens of na schooltijd, op de school zelf en dus zal de planning afgestemd worden met de school. De contactpersoon van de school stemt dit af met zijn of haar collega’s. Een creatieve workshop zou bijvoorbeeld onderdeel kunnen zijn van een vergadermiddag, studiedag of een soortgelijke bijeenkomst.

Het aanvragen van een workshop kan door een mailtje te sturen naar Yoni Strien, ystrien@kunstenhuis.nl. Vermeld bij je aanmelding je naam en mailadres, van welke school je bent en het onderwerp van je voorkeur. Wees er snel bij, want vol is vol!

Projectdag: Kunst & Het Thema

Met de hele school aan de slag met een thema of onderwerp? Op zoek naar een originele invalshoek voor een projectweek, jubileum of eindviering? Het KunstenHuis maakt projecten op maat voor de hele school. U kunt kiezen voor een kunstvorm of juist een combinatie van disciplines.

Kunst & Het Thema bestaat uit schoolbrede projecten waarin we de actuele thema’s van de school koppelen aan kunstvakken. Het is een traject waarin we samen met het team het programma voorbereiden, geven en evalueren. We willen een programma dat niet voelt als iets extra’s, als iets dat erbij komt, maar als iets dat erbij hoort. Dat past bij het onderwijs van nu, waarin we thematisch en creatief samenwerken.

Opgeven kan door een mail te sturen naar Yoni Strien, ystrien@kunstenhuis.nl. Vermeld in de aanmeldingsmail het aantal groepen, het aantal leerlingen per groep en uw schooltijden. Vervolgens nemen wij contact op voor een oriënterend gesprek. Er is ieder jaar plek voor 4 scholen.

Berichten

ArtExpress biedt perspectief voor zowel jongere als maatje!

| Aankondigingen, Cultuur & Samenleving, KunstenHuis | No Comments
Maatjesproject ArtExpress biedt uitkomst voor zowel jongeren van 13 tot 19 jaar als HBO-studenten, die wegens de coronamaatregelingen vastlopen. Samen zijn, even je gedachten verzetten,…
dwarslopersfestival

Digitaal Dwarslopersfestival op 17 april 2021

| Aankondigingen, KunstenHuis, Muziekschool, Nieuws | No Comments
Op zaterdag 17 april 2021 om 14.00 uur vindt het Dwarslopersfestival De Eenzame Stad plaats. Er is muziek van Spinvis en van het poptalentprogramma Frontstage…

Speciale lenteactie Muziek

| KunstenHuis, Muziekschool, Nieuws | No Comments
Speciale lenteactie: nu 25% op 4 muzieklessen   Wil je graag een instrument leren bespelen (of op zangles), maar ben je niet helemaal zeker van…

Launch Your Future gaat de regio in!

| Cultuur & Samenleving, KunstenHuis | No Comments
Het is een lastige tijd, zeker voor jongeren. Al die onzekerheden over de toekomst maken het er niet makkelijker op. Speciaal voor jongeren tussen de…