fbpx

Vera Kabat is projectleider bij ArtExpress, een maatjesproject van het KunstenHuis De Bilt-Zeist i.s.m. Centrum Jeugd en Gezin en de Hogeschool Utrecht. Tijdens dit project doen studenten een ochtend of middag creatieve activiteiten met jongeren tussen de 13 en 19 jaar. Dat kan samen tekenen of schilderen zijn, of toneel, koken of wandelen. De reacties van zowel jongeren als studenten zijn positief.

Zeist – Vera Kabat is eind vorige maand begonnen met het nieuwe maatjesproject. Ze koppelt jongeren uit de gemeente Zeist aan studenten van de Hogeschool Utrecht, die stage willen lopen. Samen zijn ze minimaal een ochtend of middag per week creatief bezig, met activiteiten als animatie, film, fotografie of muziek, in een ruimte bij het KunstenHuis, of buiten.

Vera Kabat vertelt dat voor veel jongeren deze coronaperiode zwaar is. “Ze kunnen niet naar school en volgen alleen lessen via een computerscherm. Sommige jongeren gaan helemaal niet meer naar school en zitten veel thuis. Ze hebben behoefte aan ontspanning en contact.” Ook sommige HBO studenten zitten met de handen in het haar. Zij willen graag hun studiejaar halen, maar kunnen de stage die daar bij hoort niet lopen, door corona. Deze studenten, die pedagogiek of creatieve therapie studeren aan de Hogeschool Utrecht, kunnen via het maatjesproject hun stage lopen bij het KunstenHuis.

Kabat vertelt dat er momenteel zes jongeren gekoppeld zijn aan een student. Ze voert gesprekken met een aantal anderen. en heeft nog plaats voor meer jongeren. Bij het koppelen kijkt ze eerst naar wat de jongere wil doen, daarbij zoekt ze een student die bij de jongere past. Het doel van de jongere kan zijn dat hij of zij gewoon even uit huis wil zijn en iets leuks wil doen. Kabat: “Dit project biedt de mogelijkheid om nieuwe en positieve ervaringen op te doen. Dat kan zijn dat iemand bloemen wil leren tekenen en ontdekt dat ze met papier en potlood bezig zijn leuk vindt. Dat kan ze gebruiken voor haar latere leven. Een ander wil bijvoorbeeld een portfoliomap maken, om toegelaten te worden bij een vervolgopleiding.”

De reacties van zowel de jongeren als de studenten zijn heel positief. Kabat: “De jongeren hebben echt iets aan hun maatje, ze leren iets waar ze later nog iets aan hebben.” Dat geldt ook voor de studenten, het project zorgt ervoor dat hun motivatie voor hun studie een boost krijgt. Kabat en haar collega’s coachen de studenten in het begeleiden van de jongeren. Tot nu toe gaat het om één op één contact tussen student en jongere, maar het is ook mogelijk om een klein groepje  te organiseren per student, of een workshop van een docent van het KunstenHuis. Het project loopt voorlopig tot de zomer, maar Kabat hoopt dat het in het standaard aanbod van het KunstenHuis komt.

Meer informatie kunstenhuis.nl/kunstexpress/

Bron: Nieuwsbode, Ellis Plokker