fbpx

De succesvolle kindertentoonstelling Verzetsmuseum Junior staat van 16 januari t/m 24 januari 2020 in Zeist! In een trailer van bijna 11 meter ontdekken leerlingen uit het primair onderwijs het verhaal van Eva, Jan, Nelly en Henk. 15 klassen van 8 verschillende basisscholen hebben zich aangemeld om met leerlingen uit groep 7-8 naar de trailer te komen.In de vrachtwagen gaan deze leerlingen terug naar het jaar 1940: Nederland is bezet door nazi-Duitsland. In vier verschillende huizen gaan ze, met een opdrachtenboekje in de hand, op zoek naar voorwerpen, foto’s, documenten en de daarbij behorende verhalen. Zo ontdekken zij de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly,  Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin.

Terwijl de ene helft van de klas de trailer van het verzetsmuseum bezoekt gaat de andere helft aan het werk tijdens een kunstworkshop onder leiding van een docent van het KunstenHuis. Daarin verbeelden de kinderen hun idee over vrijheid en bezetting middels de metafoor van een vogel. De vogels zullen binnenkort te zien zijn in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Voor meer algemene achtergrondinformatie en de reis van het Verzetsmuseum door Nederland, zie: https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/onderwijs/junior-op-wielen.

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met het Geheugen van Zeist, Bibliotheek Idea Zeist en het KunstenHuis de Bilt-Zeist en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zeist en comité 4-5 mei Zeist. Wethouder Onderwijs Laura Hoogstraten ontving vandaag de eerste klas van de Damiaanschool.

Met het Verzetsmuseum Junior op Wielen wordt de aftrap gegeven van een breed scala aan activiteiten in Zeist rondom de viering van 75 jaar bevrijding.